top of page

סוגי ייעוץ 

לצד היתרונות הרבים שישנם בעיסוק בספורט (תחרותי-מקצועני אך לא רק) הבחירה להיות ספורטאי מגלמת בתוכה במובן מסוים את ההסכמה להימצא בסביבה תחרותית, רוויית לחץ ומאתגרת באופן יומיומי. לאתגרים הללו ולגורמי לחץ רבים אחרים שמלווים את חייו של ספורטאי (בשלבים השונים בקריירה) ישנם גם מחירים נפשיים משמעותיים שיש להתייחס אליהם. האלמנט התחרותי והציפיות ('אני מול אחרים' ו'אני מול עצמי'), הלחץ לפני, במהלך ולאחר משחקים ותחרויות והתמודדות עמו, המעמד בקבוצה, התמודדות עם קהל\דרישות מאמן\תגובות המשפחה והחברים, ירידה או תנודתיות בתחושת הביטחון העצמי או המסוגלות העצמית, ירידה במוטיבציה, שחיקה, הכנה לפרישה ופרישה, התמודדות עם ההשלכות הפסיכולוגיות של פציעה וחזרה ממנה - אלו רק חלק מהנושאים איתם מתמודדים ספורטאים בגילאים שונים ובשלבים שונים בקריירה.

הנושאים שצוינו ועוד רבים הם נושאים עליהם ניתן לעבוד במפגשים עם פסיכולוג בתחום הספורט.

לשמחתי, כיום הולכת וגוברת ההבנה של חשיבות הליווי והייעוץ הפסיכולוגי לספורטאים הן כחלק מהמעטפת המקצועית השגרתית של ספורטאי והן בזמני קושי ומשבר. יתרה מכך, הולכת וגוברת ההבנה שליווי וייעוץ פסיכולוגי לספורטאים יכול וצריך להיעשות על ידי איש מקצוע בעל הכשרה מתאימה.

לאחר פגישה או מספר פגישות היכרות והבנה של הקושי איתו מגיע האדם, אוכל להציע תכנית ייעוץ מותאמת וספציפית. התכנית יכולה להיות ארוכת טווח (ליווי מתמשך לאורך העונה) או לחילופין קצרת מועד (כ 8-12 מפגשים) וממוקדת קושי\בעיה ספציפית. המפגשים מיועדים לספורטאים מקצוענים וחובבים ברמות שונות ובשלבים שונים בקריירה, ולבני נוער העוסקים במגוון ענפי ספורט (בדגש על ענף הכדורסל).

 מפגשי ייעוץ אישי עם ספורטאי\ת

למפגשים האישיים עם ספורטאי\ת שתי מטרות על כלליות, שלעיתים נדמה שעומדות בסתירה מסוימת: שיפור הרווחה הנפשית ושיפור הביצועים הספורטיביים. לאחר תהליך של פגישת\ות הכרות, וביתר דיוק לאורך הדרך – יוגדרו מטרות מותאמות ורלוונטיות לאדם, כתלות במגוון משתנים כגון גיל, מצב בקריירה, הקושי הספציפי והכוחות העומדים לרשותו. כמובן, המטרות עשויות להשתנות בין אדם לאדם ובין זמנים שונים בקרב אותו אדם. לצד תהליך ייעוץ שמתבסס על קשר משמעותי, ביטחון ואמפתיה, יילמדו כלים מנטאליים תוך התאמות לאדם הספציפי, אשר יסייעו הן בשיפור הביצועים הספורטיביים והן בשיפור הרווחה הנפשית​. המפגשים האישיים כוללים מגוון נושאים וטכניקות מבוססות מחקר להתמודדות עם לחץ (מיינדפולנס, נשימות, שימוש בביו-פידבק במידת הצורך, מציאת מצב העוררות האופטימאלי כחלק מה'זון' ופיתוח יכולות של וויסות רגשי על מנת לנוע לעברו) הגברת הביטחון העצמי (דיבור עצמי אדפטיבי, הדמיות, פיתוח ואימוץ 'תודעת צמיחה'), התמודדות עם הפסדים וטעויות ויחס אדפטיבי יותר אליהן.

 ליווי וייעוץ לספורטאים שחוו פציעה תוך מתן מקום לקושי ולמורכבות שבפציעה לצד פיתוח גישה אדפטיבית הכוללת מרכיבים של קבלה והשקעת אנרגיה נפשית ופיזית במקומות בהם 'יש לנו שליטה', פיתוח ושימור מוטיבציה (בדגש על פיתוח מוטיבציה פנימית וחיבור לעולם הערכים הפנימי של האדם), שיפור הקשב והריכוז (התעלמות ממסיחים בסביבת הביצוע, הגברה או הנמכה של 'רעשי רקע' כגון קהל ומאמן) הכנה מנטאלית לתחרויות\משחקים ויצירת רוטינות מותאמות לפני משחק\תחרות ועוד.

Therapy
Team Putting Fists Together In Huddle

ליווי וייעוץ לקבוצות ספורט

היכולת לתפקד בקבוצה ולהגיע לביצועי שיא תלויה הן בכל אחד מחברי הקבוצה והביצוע שלו, והן בעבודה המשותפת של חברי הקבוצה לעבר מטרה משותפת. לצד נושאים טכניים וטקטיים, וכחלק מהרצון להגיע לביצוע ספורטיבי מיטבי, יש לתת מקום ולפתח גם את החלקים המנטאליים שגלומים בעבודה קבוצתית. דוגמאות לנושאים שכאלה הינם: יצירת אווירה קבוצתית חיובית ומקדמת, יצירת אקלים קבוצתי המאפשר לחברי הקבוצה לבוא לידי ביטוי ולבטא רגש, תקשורת ושפת גוף באימונים ובמשחקים (בייחוד בזמני משבר וכחלק מ'מומנטום שלילי'), לכידות (חברתית ומשימתית), מתן ביקורת בונה ומקדמת, יחסי מאמן-שחקנים, יחסים בין השחקנים ובניית חדר הלבשה 'בריא'. הליווי והייעוץ לקבוצות ספורט כולל עבודה שוטפת עם מאמן הקבוצה, הכוללת שיחות לפני, תוך כדי ולאחר אימונים ומשחקים, נוכחות באימונים ובמשחקים (לפי הצורך) והגברת המודעות העצמית של המאמן לתגובותיו באימון ובמשחק והמניעים להתנהגות הזו. בנוסף, פסיכולוג בתחום הספורט יכול לסייע למאמן לזהות נקודות מנטאליות הן בפן הקבוצתי והן בקרב שחקנים ספציפיים וכחלק מכך להתאים התערבויות והתנהגויות על מנת לשפר את הביצועים הספורטיביים ואת התחושות של חברי הקבוצה והיחסים ביניהם.

סדנאות והרצאות בנושא פסיכולוגיה של הספורט ושיפור ביצועים לאגודות ספורט ולמאמנים

סדנאות והרצאות למאמנים, מנהלים מקצועיים ואגודות ספורט מענפי ספורט שונים אשר עוסקות בהיבטים פסיכולוגיים שונים הקשורים לספורט. מלבד הפן המקצועי, למאמנים ומנהלים מקצועיים יש השפעה משמעותית על החוויה של הספורטאי, על כמות הלחץ שחווה ועל התמודדות איתו. אנשי מקצוע מענפי ספורט שונים טוענים כי "צריך להיות חזקים בראש", "מי שחזק מנטאלית יהיה שחקן", אך עד כמה אגודות ספורט ומאמנים מקדישים לפיתוח ושיפור הפן המנטאלי של הצוות המקצועי? של הספורטאים? באיזה אופן? בנקודה הזו אני מזהה פער בין הרצוי למצוי, ובין השיח על חשיבות הפן המנטאלי של ספורטאים בשלבים שונים בקריירה (בין אם מדובר בבני נוער ובין שמדובר במקצוענים בוגרים) ולהשקעה בכך בפועל. כל מאמן אחראי על קבוצה של ילדים\נערים\בוגרים, על האווירה באימון, ובעל השפעה רבה על תהליכי הלמידה והביצוע של חברי הקבוצה. להתנהגות המאמן השפעה משמעותית על מידת הלחץ שחווים הספורטאים באימונים (וגם במשחקים!), על היחס שלהם לשלל גורמי הלחץ ולרווחה הנפשית שלהם כחלק מהעיסוק בספורט. ייעוץ איכותי ומותאם לאוכלוסיית מאמנים ומנהלים מקצועיים הוא קריטי ומשמעותי הן בהיבט של שיפור ביצועים והן בהיבט של שיפור הרווחה הנפשית של הספורטאים. כחלק מהייעוץ יינתן דגש על שיפור המודעות העצמית של המאמנים והצוות והשלכותיה על הביצועים של הקבוצה ככלל וספורטאים ספציפיים בפרט. בנוסף, יתנהל שיח על נושאים כגון פיתוח ושימור תחושת מסוגלות עצמית וביטחון עצמי של הצוות ושל הספורטאים, היחס לטעויות בשלבי הלימוד (אימון) והביצוע (משחק\תחרות), יצירת אווירה ואקלים ארגוני וקבוצתי חיובי, פיתוח תקשורת יעילה (מילולית ושאינה מילולית) ומודעות לשפת הגוף בהצלחות וברגעי משבר ועוד.

Podium
Playing Soccer

מפגשי ייעוץ להורים לספורטאים 

הורים משקיעים המון בהצלחה הספורטיבית של הילדים שלהם, ותומכים בהם במגוון דרכים: כלכלית, רגשית, לוגיסטית ואינפורמטיבית. ההשקעה הזו מבורכת, ולצד זאת להיות הורה לספורטאי זהו נושא מורכב, שפעמים רבות פוגש את ההורים במקומות רגישים (ורגשיים...) ומעוררי דילמות בנוגע לאופן ההתערבות הנדרש. מהי מידת המעורבות הנכונה כהורה? האם מידת המעורבות שלי כהורה משתנה כתלות בגיל של הילד ורמתו? באיזה אופן? איך עליי לתקשר עם הילד לפני, במהלך ולאחר משחקים ותחרויות? וישנן עוד דילמות רבות איתן מתמודדים הורים לספורטאים. לאופן בו ההורה מגיב בסיטואציות שונות בהתפתחות הספורטיבית של בנו\בתו ישנה חשיבות רבה. התנהגות ההורה והפרשנות שלו לסיטואציות שונות משפיעות על הילד ועל היכולת שלו להכיל ולהתגבר על אתגרים בהם יתקל בשלבים שונים בקריירה הספורטיבית שלו.

הליווי והייעוץ להורים יכלול בין השאר: שיח פתוח והגברת המודעות לאופן בו מגיב ההורה בסיטואציות שונות הקשורות לעיסוק הספורטיבי של בנו\בתו, הבנת המניעים להתנהגות ההורה (שחקן עבר, הגשמה עצמית דרך הילד ועוד...) וחתירה להתנהגות מודעת ומותאמת לילד ופחות 'אוטומטית'. בנוסף, יתקיים שיח משותף בנוגע להתמקמות ההורים ומידת המעורבות האופטימאלית בקריירה הספורטיבית של הילד\ה - 'הורות מעורבת ופחות מתערבת'. מעבר לכך, יינתן מרחב לשיח על הקשיים והדילמות שחווים הורים לספורטאים והפער בין המצוי לרצוי בהקשר לכך.

למען הסר ספק יובהר, כי לא מדובר בטיפול פסיכולוגי ו/או בפסיכותרפיה, אלא בייעוץ וליווי מנטאלי בלבד, כאמור לעיל*

הקליניקה

שדרות קרן קיימת לישראל 99 א', ת"א

054-6650755

  • LinkedIn

צרו קשר

תודה רבה על שפנית אליי, אחזור בהקדם

אלעד סמן טוב - פסיכולוג ספורט
אלעד סמן טוב - פסיכולוג בתחום הספורט והביצוע

bottom of page